Servieskeuze voor de Horeca

Als horecaondernemer wil je een prachtige tafelsetting bieden die past bij de gerechten op de menukaart. Het juiste servies speelt hierbij een cruciale rol, aangezien het een grote invloed heeft op de sfeer en uitstraling van je restaurant. Daarnaast moeten de borden, kommen en schotels ook praktisch zijn en tegen een stootje kunnen in de vaatwasser of magnetron. Maar hoe maak je de beste keuze? Wij zetten hieronder de voor- en nadelen van verschillende serviesmaterialen voor je op een rijtje.

Soorten servies

Porselein

Porselein is het favoriete materiaal onder veel horecaondernemers. Dit komt omdat het erg duurzaam is en lang meegaat, zelfs na dagelijks gebruik en regelmatig afwassen. Bovendien heeft porselein een stralende, witte kleur die mooi contrasteert met de kleuren van je gerechten. In tegenstelling tot aardewerk heeft porselein een gladde afwerking en is daardoor hygiënischer.

De nadelen van porselein zijn dat het gevoelig is voor breuk bij harde klappen en temperatuurschommelingen. Ook kan het relatief duur zijn qua aanschafprijs.

Fine Bone China wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van (minstens 30%) gecalcineerde runderbeenderen. Het is van hoogwaardige kwaliteit en is echt een luxe porseleinsoort. Fine Bone China is wit van kleur en kenmerkt zich doordat het dunne materiaal een lichtdoorlatend effect heeft. Hoewel het licht materiaal is, doet dit niet af aan de stevigheid ervan.

Premium Porselein is zowel erg populair bij huishoudens als in de gastronomie. Het is praktisch, stevig en tijdloos. Vaak is Premium Porselein wit- of crèmekleurig en net iets zwaarder en dikker dan Fine Bone China.

Keramisch (aardewerk) servies

Aardewerk servies
Aardewerk heeft een natuurlijke en rustieke uitstraling, wat goed past bij bepaalde soorten restaurants zoals Franse bistro’s. Het materiaal kan tegen warmte en is daarom geschikt voor ovengerechten. Daarnaast is het ook vrij breukvast, waardoor je minder snel nieuw servies hoeft aan te schaffen.

Echter heeft aardewerk een poreuze structuur, wat betekent dat het gevoeliger is voor vlekken en bacteriën dan porseleinen servies. Het is daarom belangrijk om het goed schoon te houden. Ook kan aardewerk na verloop van tijd beschadigd raken door gebruikssporen.

Stoneware 
Servies is een type aardewerk wat wordt gemaakt van klei met een fijne korrel. Doorgaans is stoneware wat sterker dan andere vormen van keramiek. De robuuste en stoere uitstraling maakt dat deze serviesvorm enorm populair is als horecaservies.

Glaswerk

Glaswerk heeft een elegante look en voegt een extra dimensie toe aan je tafelsetting. Het is bovendien geschikt voor zowel koude als warme gerechten. Door de doorzichtigheid van het materiaal komen kleuren en patronen van de gerechten beter tot hun recht.

Het nadeel van glazen servies is dat het erg breekbaar is en in veel gevallen niet geschikt is voor de vaatwasser of magnetron. Daarnaast kan het materiaal snel vlekken krijgen en is het relatief duur.

Conclusie

De keuze voor het juiste servies hangt af van wat voor restaurant je runt en welke uitstraling je wilt creëren met je tafelsetting. Porselein heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding, maar aardewerk kan goed passen bij een rustiek concept. Glaswerk voegt een extra dimensie toe aan je presentatie en melamine is een veelzijdig alternatief voor drukke horecakeukens. Met deze informatie kun je een weloverwogen beslissing maken bij het kiezen van je nieuwe servies.

Vragen?

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden voor jouw restaurant of hotel? Neem dan direct hieronder vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

adminServieskeuze