Servieskeuze

Servies is de basis voor een mooi gedekte tafel en bepaalt grotendeels de sfeer. Met passend servies in combinatie met een heerlijk gerecht maak je van ieder ontbijt, lunch of diner een uniek moment.

Maar welk horecaservies past nou bij jou?
Natuurlijk ga je kijken wat je het mooist vindt qua vorm en kleur, maar even belangrijk is de keuze voor het materiaal. Is het licht of zwaar? Kan het in de magnetron of vaatwasser? Is het breukgevoelig?
Hieronder zetten wij de voor-en nadelen van de serviesmaterialen

Porseleinen servies

Kies je voor porselein, dan heb je een stevig en licht servies wat erg praktisch is voor dagelijks gebruik. Bekende vormen zijn het Fine Bone China en Premium Porselein.

Fine Bone China wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van (minstens 30%) gecalcineerde runderbeenderen. Het is van hoogwaardige kwaliteit en is echt een luxe porseleinsoort. Fine Bone China is wit van kleur en kenmerkt zich doordat het dunne materiaal een lichtdoorlatend effect heeft. Hoewel het licht materiaal is, doet dit niet af aan de stevigheid ervan.

Premium Porselein is zowel erg populair bij huishoudens als in de gastronomie. Het is praktisch, stevig en tijdloos. Vaak is Premium Porselein wit- of crèmekleurig en net iets zwaarder en dikker dan Fine Bone China.

Voordelen porselein servies
+ Stevig, dat maakt een porseleinen servies erg praktisch voor dagelijks gebruik.
+ Licht in gewicht t.o.v. een keramisch servies.
Gemakkelijk te reinigen en vaatwasser bestendig.
Goed geschikt voor het verwarmen van producten in een magnetron.

Nadelen porselein servies
– Slechte warmtegeleiding, warmte dringt niet snel door in het materiaal.
 Vrijwel alleen in wittinten te verkrijgen

Keramisch (aardewerk) servies

Aardewerk servies
Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling. Door een glazuurlaag wordt het aardewerk steviger wat het weer minder gevoelig maakt voor krassen. Toch is het belangrijk om een keramiek servies met beleid te behandelen.

Stoneware 
Servies is een type aardewerk wat wordt gemaakt van klei met een fijne korrel. Doorgaans is stoneware wat sterker dan andere vormen van keramiek. De robuuste en stoere uitstraling maakt dat deze serviesvorm enorm populair is als horecaservies.

Voordelen keramisch servies
+ Het is magnetronbestendig.
Gemakkelijk te reinigen en vaatwasserbestendig.
Aardewerk is vaker verkrijgbaar in een speciale kleur of opdruk.

Nadelen keramisch servies
– Het is wat kwetsbaarder dan porselein en daarmee stootgevoeliger
 Mag niet te lang in een vochtige vaatwasser blijven staan

Melamine servies

Het melamine servies is praktisch in gebruik door het lichte gewicht, sterke materiaal en is bijna niet breekbaar. Daarbij is het zo gemaakt dat het lijkt op andere materialen. Niet van het echt te onderscheiden! Op deze manier heb je de uitstraling van het servies die je wil met de voordelen van melamine. Het melamine service kan gewoon na gebruik in de vaatwasser worden gereinigd.

Voordelen Melamine servies
+ Moeilijk breekbaar, ontzettend praktisch voor buitengebruik
+ Licht
+ Niet van echt te onderscheiden

Extra hulp?

Wij hopen dat wij hierbij hebben kunnen bijdragen aan de keuze voor de keuze van het materiaal. Mocht je er niet uitkomen, heb je hulp nodig en wil je het zelf ervaren door te zien en voelen dan komen wij graag eens langs. Het enige wat wij dan nodig hebben is een bak koffie!

hovebeheerServieskeuze